Wednesday, 8 June 2016

Filled Under:

CARA MEMBUAT KUIH TRADISIONAL SEMPERIT DENGAN MUDAH!


Bahan –bahan:

(**)Buttercup – 375g (1 ½ blok )

(**)Tepung gandum – 1 ½ cawan

(**)Tepung kastard – 1cawan

(**)Tepung jagung – 2 ½ cawan

(**)Kuning telur – 3 biji

(**)Esen vanilla – 1 sudu kecil

(**)Gula – 1 1/2 cawan

Cara-cara

(**)1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
(**)2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
(**)3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
(**)4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
(**)5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
(**)6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
(**)7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
(**)8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.




0 comments:

Post a Comment