Wednesday, 8 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
CARA MEMBUAT KUIH TRADISIONAL SEMPERIT DENGAN MUDAH!
Posted By:
Unknown
on 13:09
Bahan –bahan:
(**)Buttercup – 375g (1 ½ blok )
(**)Tepung gandum – 1 ½ cawan
(**)Tepung kastard – 1cawan
(**)Tepung jagung – 2 ½ cawan
(**)Kuning telur – 3 biji
(**)Esen vanilla – 1 sudu kecil
(**)Gula – 1 1/2 cawan
Cara-cara
(**)1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
(**)2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
(**)3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
(**)4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
(**)5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
(**)6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
(**)7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
(**)8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment