Sunday, 29 May 2016

Filled Under:

RESEPI UBI KENTANG MUDAH


Bahan-bahan:

(**)3 sudu besar mentega, dicairkan
(**)3 sudu besar minyak zaitun extra-virgin
(**)10 – 12 biji kentang russet, dikupas
(**)Garam kosher
(**)1 biji merah, dikupas dan dihiris nipis
(**)1/2 sudu teh kepingan lada merah (pilihan)
(**)4 – 6 tangkai thyme segar
(**)Kira-kira 3 auns kepingan daging (beef bacon) – dekat Jusco Aeon ada jual

Cara membuatnya:

(**)1. Panaskan ketuhar kepada 375 darjah.

(**)2. Gabungkan minyak dan mentega cair dalam piring kecil. Ketepikan.

(**)3. Sapu mangkuk pembakar bulat (sekitar 9 – 10 inci) dengan sedikit mentega dan minyak campuran.

(**)4. Potong kentang senipis mungkin melintang. Susun kentang menegak dalam keadaan menegak. Letakkan bawang merah yang dihiris di sekitar kentang – pada kira-kira 3 atau 4 bahagian setiap kentang. Taburkan dengan garam dan kepingan lada merah  (gunakan lada hitam jika tidak menggunakan kepingan lada merah). Sapu dengan mentega dan minyak campuran.

(**)5. Bakar selama 1 jam 25 minit. Jika anda mendapati kentang agak kering, sentiasa sapu minyak zaitun. Juga, pisau mentega boleh digunakan untuk memisahkan beberapa keping kentang jika ada kentang yang melekat bersama-sama terlalu banyak.

(**)6. Ketika kentang sedang dibakar. Goreng kepingan daging dalam kuali kecil, tak perlu terlalu garing. Ketepikan.

(**)7. Kentang dikeluarkan dari ketuhar. Tabur kepingan daging yang digoreng secara berselerak. Letakkan tangkai thyme di atas kentang.

(**)8. Bakar lagi selama 35 minit. Keluarkan dari ketuhar.

(**)9. Taburkan sedikit garam kosher. Hidangkan serta-merta.

(**)Nota : Sebagai tambahan, anda boleh makan bersama krim masam, thousand island ataupun apa-apa ikut suka. Anda boleh juga letakkan cheddar, parmesan, grated cheese di atas kentang. Memang serius sedap!




0 comments:

Post a Comment