Sunday 29 May 2016

Filled Under:

RESEPI SUP CENDAWAN LEMAK BERKRIM ALA JAMIE OLIVER


Bahan-bahan:

(**)600 g cendawan campur
(**)minyak zaitun
(**)1 bawang besar, dikupas dan dihiris halus
(**)2 batang saderi, dipotong dan dihiris halus
(**)3 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris
(**)beberapa tangkai parsli segar, daun terpilih dan dicincang, batang dicincang halus
(**)beberapa tangkai thyme segar, daun dipilih
(**)1.5 liter stok ayam atau sayuran (boleh guna kiub ayam maggi 1 ketul, didihkan air dan masukkan kiub tadi – kemudian ketepikan.
(**)garam laut
(**)lada hitam
(**)75 ml single cream/susu segar atau cair

Cara penyediaannya:

(**)Bersih, hiris cendawan hingga halus. Panaskan periuk besar di atas api sederhana dan tuangkan dalam minyak zaitun. Tambah bawang, saderi, bawang putih, batang daun parsli, daun tyme dan cendawan, letakkan penutup di atas dan biarkan sehingga lembut.

(**)Tuang stok, kacau sebati dan biarkan mendidih, reneh selama 15 minit. Perasakan dengan garam dan lada hitam. Selepas mendidih – ketepikan sup tadi dan biarkan sejuk seketika. Dengan menggunakan food processor atau blender hancurkan (blend) sup tadi sehingga sebati. Masukkan kembali sup tadi ke dalam periuk, masukkan krim atau susu dan biarkan mendidih.

(**)Selepas mendidih – matikan api dan hidangkan ketika panas. Taburkan parsli dan lada hitam ataupun hirisan cendawan di atas sup. Sesuai dihidang bersama garlic bread.




0 comments:

Post a Comment