Saturday 28 May 2016

Filled Under:

Resepi Masak Kari Korean Style


Bahan :

(**)7 oz daging lembu, dipotong kiub (200g)
(**)2 kentang, dikupas dan dipotong dadu
(**)1 lobak merah sederhana, dikupas dan dipotong dadu
(**)2 bawang, dicincang
(**)1 zucchini sederhana, dipotong dadu
(**)1/2 sudu teh serbuk bawang putih
(**)4 oz campuran serbuk kari (113g)
(**)Garam dan lada
(**)Minyak sayuran untuk menumis

Cara membuatnya :

(**)Panaskan minyak dalam kuali yang dalam, atau kuali dengan api yang sederhana. Masukkan daging lembu. Perasakan dengan garam dan lada. Tumis selama 2 minit.
(**)Masukkan kentang, lobak, bawang, dan serbuk bawang putih. Tumis selama 5 minit. Akhir sekali masukkan kacau zucchini.
(**)Masukkan 3 cawan air ke dalam. Biar sehingga mendidih. Kemudian kecilkan api dan renehkan sehingga kentang masak selama kira-kira 15 minit.
(**)Serbuk kari dimasukkan sedikit demi sedikit. Reneh sehingga sos pekat.
(**)Biarkan semuanya empuk. Tuang ke atas nasi panas.




0 comments:

Post a Comment