Thursday 26 May 2016

Filled Under:

Resepi Putu Mayam


Bahan-bahan

(**)300g Tepung Beras
(**)600-700 ml Air Panas
(**)Garam secukup rasa.
(**)2 helai daun pandan
(**)Pewarna jika suka
(**)Alat atau acuan muruku (yang berlubang paling halus).


Cara-cara

(**)Masukan tepung beras dalam periuk dan gorengkan sedikit. AWAS jangan sampai perang, just panaskan sikit jer.

(**)Didihkan air dan masukkan garam supaya larut.

(**)Masukkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam tepung beras dan kacau sehingga sebati menjadi doh lembut dan tak melekat di periuk/mangkok adunan. Kalau nak boh kaler pandailah adjust yer

(**)Kalau tangan tu tahan panas boleh adunkan dengan menggunakan tangan dan kalau tak tahan gunalah senduk kayu apabila dah sedikit warm bentukkan doh kepada 4 bahagian.

(**)Panaskan air dalam bekas kukus bersama daun pandan.

(**)Lapikkan kain putih sebagai pelapis pada bekas pengukus, kalau ada daun pisang pon ok kot.

(**)Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan dan mulakan pemutaran atau tekan mengikut saiz yang disukai.

(**)Putuskan bahagian terakhir di setiap kepingan dengan menekan sedikit kepada putu mayam supaya tidak terburai apabila masak.

(**)Kukus 5-10 minit.

(**)Hidangkan dengan kelapa parut dan Gula perang.

(**)Nota:- Kalau ingin warna hijau atau berwangi pandan masukan air blend daun pandan.




0 comments:

Post a Comment