Monday, 30 May 2016

Filled Under:

RESEPI KIMCHI TIMUN PEDAS


Bahan-bahan :

(**)1 kg timun muda saiz kecil
(**)2 sudu besar garam
(**)1 biji lobak saiz sedang
(**)1 biji bawang bombay
(**)4 ulas bawang putih, dicincang kasar
(**)3 sudu besar sos ikan
(**)5 sudu besar serbuk cili (sesuai selera)
(**)30 ml air
(**)1 sudu kecil gula
(**)1 sudu besar bijan

Cara membuat :

(**)Timun dibelah menjadi empat, tapi jangan sampai terpotong hujungnya. Jadi bentuk poket.
(**)Letak garam ke seluruh timun. Biarkan selama 20 minit.
(**)Lobak merah dihiris nipis.
(**)Bawang merah juga dihiris nipis.
(**)Di dalam mangkuk, masukkan lobak merah, bawang bombay, serbuk cili, sos ikan, gula, aduk rata hinga semua tercampur rata.
(**)Cuci bersih timun yang sudah diletak garam.
(**)Masukkan di dalam timun campuran tadi, sampai penuh.
(**)Siap dihidangkan dengan nasi panas dan sup.




0 comments:

Post a Comment