Monday 30 May 2016

Filled Under:

Resepi Roti Paun


Bahan-Bahan:

(**)6 cawan tepung gandum
(**)1 ¾ cawan susu cair/susu segar
(**)¾ cawan gula halus
(**)1 paket (11 gm) yis
(**)3 biji telur
(**)¼ cawan mentega, dicairkan
(**)sedikit pewarna kuning

Cara Membuat:

(**)1. Campurkan susu cair atau usu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.

(**)2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.

(**)3. Masukkan tepung ke dalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati. Boleh juga guna mixer dan uli dengan tangan.

(**)4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.

(**)5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat (timbang 65 gm, dapat 20 ketul).

(**)6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.

(**)7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.

(**)8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.




0 comments:

Post a Comment