Friday, 27 May 2016

Filled Under:

RESEPI SUP LABU ALA BARAT UNTUK SARAPAN SIHAT


Bahan-bahan:

(**)1 Kg labu yang masak
(**)190 ml Krim memasak (cooking cream)
(**)Minyak masak (virgin olive oil)
(**)2 labu bawang besar (hiris)
(**)1 kiub pati ayam dicairkan di dalam 1500ml air panas
(**)Serbuk lada hitam

Cara membuatnya:

(**)1. Panaskan 4 sudu besar minyak dalam periuk dan tumis bawang sehingga lembut. Jangan sampai bertukar warna ya, kalau tidak nanti warna sup anda akan berubah.

(**)2. Masukkan labu yang telah dipotong kecil. Masak selama 8-10 minit sehingga warna menjadi kuning keemasan dan sedikit lembut.

(**)3. Tuangkan larutan kiub ayam dan biarkan mendidih. Kemudian reneh sup tersebut selama 10 minit.

(**)4. Masukkan krim memasak dan biarkan mendidih. Tutup api dan masukkan garam dan sedikit serbuk lada hitam mengikut cita rasa anda.

(**)5. Blend sup tersebut sehingga sebati. Nota – Jika gunakan hand blender, anda boleh terus blender dalam periuk, tapi jika tidak ada, anda boleh guna blender yang biasa cuma harus tunggu sehigga sup sejuk sedikit.

(**)6. Sedia dihidangkan begitu sahaja atau disertakan bersama roti bakar untuk sarapan. Elok dimakan ketika panas dan ianya boleh disimpan lama dalam peti sejuk.




0 comments:

Post a Comment