Sunday, 29 May 2016

Filled Under:

RESEPI STRAWBERRY CHOCOLATE TART TANPA BAKAR


Bahan:

Crust

(**)32 (330g) Oreo
(**)1/2 cawan (110g) mentega, dicairkan

Chocolate Filling

(**)7 oz (200g) coklat susu
(**)3.5 oz (100g) coklat pahit manis
(**)7 oz (200 ml) heavy cream

Topping

(**)10 oz (300g) strawberi segar
(**)kacang dicincang (badam, pistachios, dan lain-lain), pilihan

Cara penyediaan:

(**)Kisar Oreo sehingga lumat. Tambah mentega cair dan kisar lagi. Pastikan ianya sama rata dan lembab.
(**)Tuang adunan Oreo dan mentega ke dalam pan tart 5×14 inci segi empat tepat (12 x 36 cm).
(**)Sejukkan sehingga anda siap menyediakan filling.
(**)Dalam periuk kecil, letakkan heavy cream dengan api yang sederhana rendah untuk beberapa minit untuk menjadi panas.
(**)Masukkan coklat cincang dan biarkan selama 1-2 minit. Kacau sehingga semuanya sama rata.
(**)Tuang coklat ke dalam crust Oreo, tambahkan strawberi segar di atasnya.
(**)Letakkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 2 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.




0 comments:

Post a Comment