Friday 27 May 2016

Filled Under:

RESEPI MAC & CHEESE RANGUP BERKRIM


Bahan:

(**)1 paun makaroni jenis “elbow”
(**)1 paun (4 cawan) keju jenis “sharp cheddar” (diparut)
(**)2 sudu besar tepung serbaguna.
(**)1/4 camca teh serbuk biji sawi (ground mustard)
(**)Garam dan lada secukup rasa
(**)2 cawan susu lemak rendah *jika nak rasa berkrim, boleh guna susu “whole milk”
(**)1 1/2 sudu besar butter

Arahan:

(**)Panaskan ketuhar dengan suhu 375ºF. Sembur atau griskan bekas kaserol mahupun dulang pembakar bersaiz 9 x 13 supaya hidangan Mac & Cheese tidak melekat kemudian.
(**)Rebus makaroni pilihan anda mengikut arahan pada plastik bungkusan.
(**)Sementara menunggu makaroni masak, anda boleh gabungkan bersama 2 1/2 cawan keju serta bahan kering lain (tepung, serbuk biji sawi, garam dan lada).
(**)Gaulkan kesemua ramuan itu agar mesra bersama.
(**)Alih dan toskan makaroni anda yang telah masak dengan lembut. Kemudian, masukkan ia ke dalam bekas kaserol atau dulang pembakar yang telah digris awal tadi. Jangan lupa tuangkan campuran keju yang siap digaul mesra.
(**)Dalam masa yang sama, tuang susu ke atas makaroni, lantas taburkan lebihan keju parut di atasnya untuk hasilkan kerak rangup.
(**)Bakar selama 45 minit sehingga ia bertukar warna keemasan. Guna pisau untuk cucuk dan periksa jika Mac & Cheese anda telah benar-benar kental.
(**)Apabila siap, keluarkan ia dari ketuhar dan biar ia sejuk selama 10 minit sebelum dihidang.


(**)Tip bonus! Nak lagi best? Anda juga boleh taburkan kerak roti atau bread crumbs sekali bersama lebihan keju sebelum membakar. Lagi rangup, lagi sedap!




0 comments:

Post a Comment