Thursday, 26 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Kura Kura
Posted By:
Unknown
on 11:34
Bahan-bahan
(**)Untuk Kulit
(**)3 cawan tepung pulut
(**)1 cawan tepung gandum
(**)1 sudu teh garam
(**)500ml air
(**)10 sudu makan minyak masak
(**)Sedikit pewarna merah
(**)Daun pisang sebagai alas. (boleh dipotong bentuk segiempat atau bentuk bulat)
Untuk Inti
(**)2 cawan kacang dhal (rendam lebih kurang 3 jam. Kemudian rebus hingga empuk. Selepas ia empuk, hancurkan menggunakan pengisar tangan)
(**)1/2 cawan gula
(**)1 sudu teh garam
(**)2 sudu makan minyak masak
Cara-cara
(**)Gaulkan kacang dhal yang telah dihancurkan bersama gula, garam dan minyak masak hingga sebati.
(**)Ketepikan seketika sebelum digunakan.
(**)Adun tepung bersama semua bahan untuk kulit tadi hingga sebati hingga boleh dibentukkan seperti bebola.
(**)Bentukkan sebesar bola ping pong. Masukkan inti kacang dhal.
(**)Tekapkan bebola adunan berisi inti tadi dalam acuan berbentuk kura-kura.
(**)Letakkan atas daun pisang tadi.
(**)Masak dalam pengukus selama 10 - 15 minit (pastikan pengukus telah dipanaskan sebelum memasukkan kuih tadi)
(**)Setelah masak, sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment