Thursday, 26 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Chee Cheong Fun
Posted By:
Unknown
on 11:32
Bahan-bahan
(**)150g Tepung beras
(**)20g Tepung ubi
(**)20g Wheat starch- tak tahu pulak nama melayunya
(**)20g Tepung jagung
(**)1 sudu makan minyak
(**)600-650ml Air
(**)1/8 sudu teh Alkaline solution
Bahan taburan:
(**)Minyak bijan
(**)Chili sauce-saya guna kimball
(**)Sweet sauce-bukan kicap manis tau
(**)Bijan-bakar dalam oven sebentar
(**)4sdm Petis udang
(**)125ml Air panas
Cara-cara
(**)Satukan bahan,tapis dan biar 30min
(**)Petis dan air panas disatukan.Panas pengkukus
(**)Loyang disapu minyak,saya guna 6 kali 6 inch dan hanya 1 inch tinggi-panaskan dalam kukus.
(**)Setelah panas, masuk 1 senduk kecil adunan tepung-layer kuih ini memang nipis-kukus diapi tinggi 1 atau 2 minit-setelah masak keluarkan dan gulung masa panas,saya guna spatula kecil-sapu minyak sikit seluruh kuih supaya tak kering
(**)Repeat step 4 hingga habis-jangan lupa kacau adunan tepung setiap kali-jika adunan jadi pekat tambah air sikit lagi
(**)hidang-ambil 2 keping dan digunting-renjis sikit .bijan-1sdm of petis,sweet sauce,chili sauce dan tabur bijan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment