Thursday 26 May 2016

Filled Under:

Resepi Chee Cheong Fun


Bahan-bahan

(**)150g Tepung beras
(**)20g Tepung ubi
(**)20g Wheat starch- tak tahu pulak nama melayunya
(**)20g Tepung jagung
(**)1 sudu makan minyak
(**)600-650ml Air
(**)1/8 sudu teh Alkaline solution


Bahan taburan:

(**)Minyak bijan
(**)Chili sauce-saya guna kimball
(**)Sweet sauce-bukan kicap manis tau
(**)Bijan-bakar dalam oven sebentar
(**)4sdm Petis udang
(**)125ml Air panas

Cara-cara

(**)Satukan bahan,tapis dan biar 30min

(**)Petis dan air panas disatukan.Panas pengkukus

(**)Loyang disapu minyak,saya guna 6 kali 6 inch dan hanya 1 inch tinggi-panaskan dalam kukus.

(**)Setelah panas, masuk 1 senduk kecil adunan tepung-layer kuih ini memang nipis-kukus diapi tinggi 1 atau 2 minit-setelah masak keluarkan dan gulung masa panas,saya guna spatula kecil-sapu minyak sikit seluruh kuih supaya tak kering

(**)Repeat step 4 hingga habis-jangan lupa kacau adunan tepung setiap kali-jika adunan jadi pekat tambah air sikit lagi

(**)hidang-ambil 2 keping dan digunting-renjis sikit .bijan-1sdm of petis,sweet sauce,chili sauce dan tabur bijan




0 comments:

Post a Comment