Monday, 30 May 2016

Filled Under:

RESEPI JERUK MANGGA ASAM BOI


Bahan-bahan:

(**)4 biji mangga muda
(**)20 hingga 25 biji asam boi
(**)10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus ( boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
(**)2 cawan gula
(**)1 biji limau nipis dihiris

Cara sediakan:

(**)Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.
(**)Masukkan cili padi yang dihiris halus dan kacau rata.
(**)Akhir sekali masukkan asam boi.
(**)Tambahkan limau nipis. Limau ni tak payah perah masukkan aje.
(**)Tak payah tambah air ya.. sebab nanti dari buah mengga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk.
(**)Kemudian masukkan dalam bekas.
(**)Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh dinikmati.




0 comments:

Post a Comment