Wednesday 25 May 2016

Filled Under:

Resepi Sambal Goreng Tempe


Bahan-Bahan:

(**)4 keping tempe
(**)1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan
(**)1 genggam kacang tanah
(**)1 cawan cili kisar
(**)2 ulas bawang putih
(**)(**)1/4 cawan jus asam jawa @ 3 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat:

(**)1. Tempe dihiris nipis, gaul dengan sedikit garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Begitu juga ikan bilis dan kacang tanah tadi, digoreng garing. Ketepikan.

(**)2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa atau cuka. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa (gula lebih sikit).

(**)3. Bila pekat, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah tadi, gaul hingga rata. Biar kering sekejap dan boleh matikan api. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara atau makan bersama nasi panas.





0 comments:

Post a Comment