Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Samosa Kentang


Bahan-Bahan:

(**)Kulit popia secukupnya.
(**)Sedikit air utk melekatkan kulit popia/guna putih telur pun boleh.

Bahan Inti –

(**)4 biji kentang potong dadu
(**)ayam kisar
(**)*1/2 biji bawang besar kuning potong dadu
(**)*2 ulas bawang putih cincang halus
(**)2 sudu besar serbuk kari – bancuh dengan 2sb air
(**)Daun sup – hiris halus
(**)garam dan gula secukup rasa
(**)Minyak untuk menumis & mengoreng

Cara Membuat:

(**)1. Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda*. Masukkan pes kari, dan sedikit air. Biarkan sehingga terbit minyak.

(**)2. Masukkan ayam dan gaul rata . Biarkan seketika kemudian masukkan kentang dan biarkan hingga empuk.

(**)3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Akhir skali masukkan daun sup. Matikan api. Sejukkan.

(**)4. Untuk membuat kelongsong samosa, kulit popia potong kepada 2 bahagian dan sambungkan/gunakan air sbgai bahan pelekat kepada 2 bahagian tadi secara memanjang.

(**)5. Masukkan inti dan lipat seperti biasa (bentuk segitiga). Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.




0 comments:

Post a Comment