Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Tepung Bungkus


Bahan-Bahan:

(**)240 gm tepung beras
(**)4 sudu makan tepung pulut
(**)½ biji kelapa parut putih
(**)1 ketul gula melaka
(**)500 ml santan
(**)Daun pisang secukupnya

Cara Membuat:

(**)1. Untuk membuat intinya, masukkan kelapa parut ke dalam periuk bersama gula Melaka. Kacau dan masak di atas api perlahan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
(**)2. Masukkan tepung beras ke dalam periuk yang lain. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.
(**)3. Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan dua biji inti. Tutup dengan dua sudu lagi tepung.
(**)4. Lipat daun pisang dengan kemas. Kukus sehingga masak.




0 comments:

Post a Comment