Tuesday, 31 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Tepung Bungkus
Posted By:
Unknown
on 11:24
Bahan-Bahan:
(**)240 gm tepung beras
(**)4 sudu makan tepung pulut
(**)½ biji kelapa parut putih
(**)1 ketul gula melaka
(**)500 ml santan
(**)Daun pisang secukupnya
Cara Membuat:
(**)1. Untuk membuat intinya, masukkan kelapa parut ke dalam periuk bersama gula Melaka. Kacau dan masak di atas api perlahan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
(**)2. Masukkan tepung beras ke dalam periuk yang lain. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.
(**)3. Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan dua biji inti. Tutup dengan dua sudu lagi tepung.
(**)4. Lipat daun pisang dengan kemas. Kukus sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment