Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Seri Muka Jagung


Bahan-Bahan:

Bahan A (Lapisan Bawah) –

(**)1 cawan pulut
(**)1 cawan jagung hiris @ jagung biji di dalam tin
(**)1 ½ cawan santan cair ( ½ biji kelapa)
(**)1 sudu teh garam

Bahan B (Lapisan Atas) –

(**)2 cawan santan pekat
(**)½ cawan air tapisan pandan
(**)1 sudu teh pewarna hijau
(**)½ cawan gula pasir
(**)½ cawan tepung gandum
(**)½ cawan gula pasir
(**)2 sudu makan tepung kastard
(**)1 biji telur
(**)1 sudu teh garam

Cara Membuat:

Cara Membuat Lapisan Bawah –

(**)1. Basuh dan rendamkan pulut selama 3 jam.

(**)2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

(**)3. Sapukan sedikit minyak atau lapikkan plastik ke dalam loyang.

(**)4. Tekan pulut dan jagung yang sudah masak tadi.

(**)5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Cara Membuat Lapisan Atas –

(**)1. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

(**)2. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

(**)3. Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.

(**)4. Kukuskan selama 30 minit.

(**)5. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.




0 comments:

Post a Comment