Tuesday, 31 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Seri Muka Jagung
Posted By:
Unknown
on 11:33
Bahan-Bahan:
Bahan A (Lapisan Bawah) –
(**)1 cawan pulut
(**)1 cawan jagung hiris @ jagung biji di dalam tin
(**)1 ½ cawan santan cair ( ½ biji kelapa)
(**)1 sudu teh garam
Bahan B (Lapisan Atas) –
(**)2 cawan santan pekat
(**)½ cawan air tapisan pandan
(**)1 sudu teh pewarna hijau
(**)½ cawan gula pasir
(**)½ cawan tepung gandum
(**)½ cawan gula pasir
(**)2 sudu makan tepung kastard
(**)1 biji telur
(**)1 sudu teh garam
Cara Membuat:
Cara Membuat Lapisan Bawah –
(**)1. Basuh dan rendamkan pulut selama 3 jam.
(**)2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
(**)3. Sapukan sedikit minyak atau lapikkan plastik ke dalam loyang.
(**)4. Tekan pulut dan jagung yang sudah masak tadi.
(**)5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Cara Membuat Lapisan Atas –
(**)1. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.
(**)2. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.
(**)3. Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
(**)4. Kukuskan selama 30 minit.
(**)5. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment