Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Roti Sardin


Bahan-Bahan: 8 biji

Doh Roti –

(**)140ml air/ susu segar (suam atau suhu bilik)
(**)200g tepung roti
(**)8g butter
(**)20g gula
(**)1 sudu kecil garam
(**)1 sudu kecil dry yeast

Inti Sardin –

(**)1 tin kecil sardin
(**)1/2 biji bawang besar – potong dadu
(**)1/2 sudu kecil serbuk lada putih
(**)1 sudu kecil jus limau nipis/kasturi
(**)ubi kentang- potong dadu dan rebus 2/3 masak (optional)
(**)sedikit minyak untuk menumis
(**)garam, gula secukupnya

Bahan Lain –

(**)breadcrumbs
(**)telur
(**)minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:

(**)1. Buat Inti; Tumis bawang besar sehingga layu. Masukkan sardin yang telah dilenyek dengan garfu. kemudian masukkan ubi kentang.

(**)2. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk lada putih, jus limau. Sesuaikan rasanya. Bila dah siap bolehlah tutupkan api.

(**)3. Buat Roti; Masukkan tepung, gula dan dry yeast ke dalam mangkuk. Kacau biar rata. Kemudian masukkan pula air/ susu dan juga garam. Uli sehingga licin dan tak melekat ditangan.

(**)4. Buat bentuk bulat. Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda.

(**)5. Tumbuk-tumbuk doh roti untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Rehatkan roti selama 10-15 minit.

(**)6. Ambik sebiji doh, canaikan. Letakkan inti ditengah-tengah. Kemudian tutup rapat-rapat. Tekan dengan tapak tangan biarkan roti jadi bentuk leper. Buanglah sampai habis.

(**)7. Biarkan roti naik 2 kali ganda. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Pukul telur dengan garfu biar telur kuning dan putih bercampur.

(**)8. Panaskan minyak. Celup roti dalam telur. Kemudian salut pula dengan breadcrumbs(serbuk roti). Goreng dengan api sederhana sehingga perang. Hidangkan.





0 comments:

Post a Comment