Tuesday, 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Apam Balik Nipis Rangup


Bahan-Bahan:

(**)½ cawan gula pasir
(**)1 biji telur
(**)1 ½ cawan air
(**)2 cawan tepung gandum
(**)½ sudu teh soda bikarbonat
(**)1 sudu teh baking powder

Bahan Tabur –

(**)Gula Pasir
(**)Jagung Krim
(**)Kacang tanah – ditumbuk kasar

Cara Membuat:

(**)1. Blend gula dan telur hingga kembang. Masukkan air dan blend lagi.

(**)2. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, blend hingga sebati.

(**)3. Panaskan kuali ‘non stick’ atau sapukan planta sedikit pada acuan apam balik.

(**)4. Tuang 1 senduk adunan tadi, nipiskan supaya rangup bila masak.

(**)5. Biarkan seketika, kemudian tabur gula, jagung krim dan kacang dan tutup seketika.

(**)6. Apabila sudah masak, angkat dan lipat dua. Makan semasa panas lebih sedap dan rangup.




0 comments:

Post a Comment