Monday 30 May 2016

Filled Under:

Resepi Pancake Mint Bersama Cip Coklat


Bahan-Bahan:

(**)1 1/3 cawan tepung serbaguna
(**)1 sudu makan gula halus
(**)1 camca teh serbuk penaik
(**)1/2 camca teh soda bikarbonat
(**)1/2 camca teh garam
(**)1 cawan buttermilk
(**)1 biji telur besar
(**)2 sudu makan butter, dicairkan
(**)1/2 camca teh ekstrak vanila asli
(**)1/2 camca teh ektrak pudina (mint) asli
(**)3 hingga 4 titis pewarna makanan hijau
(**)3/4 cawan coklat cip mini separa manis
(**)Krim putar untuk hiasan
(**)Ais krim vanila

Arahan:

(**)Gabungkan tepung, gula, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam.
(**)Gaulkan pula buttermilk, telur, butter, estrak mint dan pewarna makanan (jika anda menggunakannya) dalam mangkuk kecil. Tambahkan kesemua campuran ini di dlaam campuran kering tepung. Gaulkan sekali bersama cip coklat pilihan anda.
(**)Panaskan kulai leper tidak melekat di atas api pada suhu serdehana. Tambahkan sedikit butter ke dalam kuali, panaskan.
(**)Perlahan-lahan tuangkan adunan campuran di atas kuali menggunakan senduk. Hati-hati agar setiap satu pancake di dalam kuali tidak melekat sesama sendiri.
(**)Masak 1 hingga ke 2 minit pada setiap bahagian.
(**)Hidangkan hangat dan nikmati bersamaa krim putar, ais krim vanila dan coklat cip.




0 comments:

Post a Comment