Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Lapis Gardenia


Bahan-Bahan :

(**)6 keping roti sandwic
(**)buang kulit tepi, siat kecil & rendam dengan 150 gm air
(**)75 gm gula pasir
(**)3/8 tsp garam
(**)300 gm santan
(**)150 gm air
(**)90 gm tepung beras
(**)30 gm tepung sagu
(**)1 tsp coklat emulco
(**)pewarna kuning & oren

Caranya Membuat :

(**)1. Panaskan kukusan. Sediakan loyang bersaiz 6 inci persegi. Alas dengan plastik tahan panas dan sapukan dengan sedikit minyak masak.

(**)2. Satukan air, santan, gula, garam dan masak hingga gula larut. Biarkan suam.

(**)3. Masukkan roti yang direndam bersama setengah santan yang dimasak tadi ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.

(**)4. Satukan tepung beras dan tepung sagu dalam bekas. Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas berisi tepung sambil dikacau dengan whisk sehingga sebati

(**)5. Adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian 1 dibahagikan untuk 3 lapisan dan diwarnakan kuning, bahagian 2 dibahagikan untuk 2 lapisan dan diwarnakan oren, bahagian 3 dibahagikan untuk 4 lapisan dan dibubuh coklat emulco. Pastikan setiap lapisan itu sama banyak agar lapisannya sama tebal.

(**)6. Bila kukusan dah betul-betul mendidih, letakkan loyang dalam kukusan. Tuang adunan kuning dulu sebagai lapisan pertama dan kukus 5 minit. Tuang pula selapis adunan coklat dan kukus lagi 5 minit. Diikuti dengan selapis adunan oren. Teruskan melapis dan kukus sehingga semua adunan habis digunakan. Bila sampai lapisan terakhir kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.




0 comments:

Post a Comment