Thursday, 26 May 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Cara Manis Inti Gula Apong


Bahan-bahan


(**)125 gram tepung gandum - diayak

(**)250 ml santan - boleh gantikan dengan susu cair

(**)1/2 sudu teh garam

(**)1 biji telur gred B

(**)2 sudu makan gula apong

(**)setitik emulco pandan

(**)sedikit minyak dan simpulan daun pandan untuk mengglis acuan



Cara-cara


(**)Bancuh bahan batter dengan telur dan santan. Adun hingga rata dan kemudian masukkan baki santan.


(**)Tuang batter ke dalam jug penyukat.


(**)Panaskan acuan kuih cara.


(**)Sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan.


(**)Tuangkan batter hingga setengah penuh.


(**)Masukkan dengan cermat 1/4 sudu teh gula apong.


(**)Tuangkan lagi batter supaya tertutup intinya.


(**)Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung periuk) dan biarkan kuih masak perlahan-lahan.


(**)Cungkil tepi kuih dengan pencucuk dan angkat kuih yang masak dengan sudu.


(**)Ulangi hingga batter habis.





0 comments:

Post a Comment