Saturday 28 May 2016

Filled Under:

RESEPI MANISAN NOUGAT


Bahan-Bahan:-

(**)Loyang Besi
(**)Mesin Pemukul Elektrik
(**)Semburan Anti-Lekat (Pan Spray)
(**)Berus Pastri
(**)Foil Aluminium
(**)2 Biji Putih Telur
(**)Kekacang & Buah-Buahan Campuran Kering Pilihan Anda
(**)2 1/2 Cawan Gula
(**)1 1/3 Cawan Air
(**)1 Camca Teh Estrak Vanila
(**)500gm Sirap Glukosa (Cairkan)


Cara-Cara:-

(**)Panaskan periuk pada api serdehana.

(**)Masukkan gula, air dan sirap glukosa. Kacau rata.

(**)Biarkan ia merenih sehingga menggelegak. Untuk elak gula mengeras dan hangus, sapu air menggunakan berus pastri di sekeliling periuk berdekatan permukaan campuran yang sedang mendidih.

(**)Apabila campuran gula sudah cair dengan sempurna, kuatkan sedikit api beberapa ketika sebelum menurunkannya semula pada kadar serdehana apabila campuran mula berbuih.

(**)Jika ada termometer memasak, ukur suhu kepanasan dalam periuk sehingga mencapai 220 °C atau 240 °F sebelum mematikan api.

(**)Sementara menunggu, pukul putih telur menggunakan mesin pemukul elektrik sehingga menjadi ringan.

(**)Rendam periuk yang mengandungi campuran gula tadi dalam air sejuk sebentar untuk memberhentikan proses memasak.

(**)Sambil mesin memukul telur, masukkan sedikit demi sedikit campuran gula ke dalam mesin pemukul.

(**)Masukkan 1 camca teh estrak Vanila ke dalam campuran. Pukul sehingga semuanya sebati dan ringan.

(**)Setelah itu, masukkan kekacang (bakar sedikit) dan buah-buahan campuran kering pilihan anda. Adun sebati.

(**)Tuang campuran ke dalam loyang yang telah siap dialas dengan foil aluminum dan disembur dengan semburan anti-lekat (pan spray).

(**)Lakukan dengan cepat kerana dikhuatiri campuran akan mengeras.

(**)Ratakan dan tindih dengan sesuatu yang berat agar permukaan Nougat rata apabila telah mengeras nanti.

(**)Potong menggunakan pisau yang tajam untuk dapatkan hasil potongan Nougat cantik dan rapi.

(**)Hidang sebagai manisan untuk majlis keramaian mahupun untuk menu minum petang.




0 comments:

Post a Comment