Saturday, 28 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
RESEPI MANISAN NOUGAT
Posted By:
Unknown
on 14:57
Bahan-Bahan:-
(**)Loyang Besi
(**)Mesin Pemukul Elektrik
(**)Semburan Anti-Lekat (Pan Spray)
(**)Berus Pastri
(**)Foil Aluminium
(**)2 Biji Putih Telur
(**)Kekacang & Buah-Buahan Campuran Kering Pilihan Anda
(**)2 1/2 Cawan Gula
(**)1 1/3 Cawan Air
(**)1 Camca Teh Estrak Vanila
(**)500gm Sirap Glukosa (Cairkan)
Cara-Cara:-
(**)Panaskan periuk pada api serdehana.
(**)Masukkan gula, air dan sirap glukosa. Kacau rata.
(**)Biarkan ia merenih sehingga menggelegak. Untuk elak gula mengeras dan hangus, sapu air menggunakan berus pastri di sekeliling periuk berdekatan permukaan campuran yang sedang mendidih.
(**)Apabila campuran gula sudah cair dengan sempurna, kuatkan sedikit api beberapa ketika sebelum menurunkannya semula pada kadar serdehana apabila campuran mula berbuih.
(**)Jika ada termometer memasak, ukur suhu kepanasan dalam periuk sehingga mencapai 220 °C atau 240 °F sebelum mematikan api.
(**)Sementara menunggu, pukul putih telur menggunakan mesin pemukul elektrik sehingga menjadi ringan.
(**)Rendam periuk yang mengandungi campuran gula tadi dalam air sejuk sebentar untuk memberhentikan proses memasak.
(**)Sambil mesin memukul telur, masukkan sedikit demi sedikit campuran gula ke dalam mesin pemukul.
(**)Masukkan 1 camca teh estrak Vanila ke dalam campuran. Pukul sehingga semuanya sebati dan ringan.
(**)Setelah itu, masukkan kekacang (bakar sedikit) dan buah-buahan campuran kering pilihan anda. Adun sebati.
(**)Tuang campuran ke dalam loyang yang telah siap dialas dengan foil aluminum dan disembur dengan semburan anti-lekat (pan spray).
(**)Lakukan dengan cepat kerana dikhuatiri campuran akan mengeras.
(**)Ratakan dan tindih dengan sesuatu yang berat agar permukaan Nougat rata apabila telah mengeras nanti.
(**)Potong menggunakan pisau yang tajam untuk dapatkan hasil potongan Nougat cantik dan rapi.
(**)Hidang sebagai manisan untuk majlis keramaian mahupun untuk menu minum petang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment