Monday, 30 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Rendang Ayam
Posted By:
Unknown
on 10:59
Bahan-Bahan: (5-6 orang)
(**)5-6 ketul ayam
(**)8 ulas bawang merah
(**)2 ulas bawang putih
(**)1/2 inci halia
(**)1/2 inci lengkuas
(**)1/2 inci kunyit hidup
(**)7 biji cili padi
(**)3-4 batang serai – dititik
(**)1 sudu besar cili kisar
(**)1 sudu besar kerisik
(**)2 sudu besar rempah kari
(**)1 sudu besar gula Melaka
(**)1 mangkuk santan
(**)5 helai daun kunyit
(**)5 helai daun limau purut
(**)Garam dan gula
Cara Memasak:
(**)1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
(**)2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.
(**)3. Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
(**)4. Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
(**)5. Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment