Monday, 30 May 2016

Filled Under:

Resepi Rendang Ayam


Bahan-Bahan: (5-6 orang)

(**)5-6 ketul ayam
(**)8 ulas bawang merah
(**)2 ulas bawang putih
(**)1/2 inci halia
(**)1/2 inci lengkuas
(**)1/2 inci kunyit hidup
(**)7 biji cili padi
(**)3-4 batang serai – dititik
(**)1 sudu besar cili kisar
(**)1 sudu besar kerisik
(**)2 sudu besar rempah kari
(**)1 sudu besar gula Melaka
(**)1 mangkuk santan
(**)5 helai daun kunyit
(**)5 helai daun limau purut
(**)Garam dan gula

Cara Memasak:

(**)1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.

(**)2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.

(**)3. Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.

(**)4. Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.

(**)5. Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.




0 comments:

Post a Comment