Friday 27 May 2016

Filled Under:

Resepi Pancake Gandum Hitam Bersama Pisang


Bahan-Bahan:

(**)1/4 cawan Tepung Gandum Hitam
(**)1/4 cawan Tepung Oat (Anda boleh kisar emping oat untuk jadikannya serbuk)
(**)1/2 sudu makan serbuk penaik
(**)1/2 sudu makan soda bikarbonat
(**)1/8 camca teh garam
(**)3 sudu makan yogurt kosong
(**)5 sudu makan susu almond (Boleh juga guna susu perisa lain)
(**)1/2 sudu makan sirap maple
(**)1/2 camca teh ekstrak vanila
(**)1/2 camca teh serbuk kayu manis
(**)1 biji pisang serdehana besar, dihiris
(**)1/2 sudu makan minyak, jika mahu


Arahan:

(**)Panaskan kuali leper anda pada suhu serdehana selama 3-5 minit sementara anda membuat adunan.
(**)Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam bersama. Tambahkan yogurt, susu, sirap maple, ekstrak vanila dan minyak. Gaulkan.
(**)Gaul adunan rata sehingga pekat. Jika anda mahu pancake yang sedikit leper, tambah satu atau dua sudu makan susu. Masukkan hirisan pisang ke dalam adunan.
(**)Titiskan minyak di atas kuali leper yang telah dipanaskan. Biarkan minyak panas seketika.
(**)Curahkan aduanan pancake perlahan-lahan menggunakan senduk. Curah mengikut kebesaran pancake yang anda mahu.
(**)Masak selama dua minit untuk setiap bahagian.
(**)Makan ketika pancake masih hangat. Sebagai penambah rasa, anda boleh nikmati pancake bersama sirap maple, butiran coklat cip, kekacang dan hirisan pisang.




0 comments:

Post a Comment