Tuesday, 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Sardin Gulung


Bahan-Bahan:

Bahan Untuk Kulit –

(**)1/2 kg tepung gandum
(**)1 sudu besar majerin
(**)1/2 cawan minyak masak
(**)sedikit garam
(**)air secukupnya

Bahan Untuk Inti:

(**)1 tin besar sardin
(**)6 ekor isi ikan sardin.
(**)bawang untuk tumis
(**)serbuk kari
(**)cili kering (dikisar)
(**)garam dan serbuk perasa

Cara Membuat:

(**)1. Untuk membuat doh, panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas. masukkan ke dalam tepung gandum tadi digaul rata.

(**)2. Masukkan pula majerin dan digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

(**)3. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga sebati. Jangan biarkan doh menjadi terlalu keras atau terlalu lembik.

(**)4. Sediakan bahan untuk inti pula. Tumis bawang dan cili kering sehingga naik bau.

(**)5. Masukkan bawang dan kacau hingga layu. Masukkan isi ikan sardin dan serbuk kari.

(**)6. Masukkan garam dan masak sehingga kering.

(**)7. Ambil doh, buatkan bulat kecil dan canaikan. Masukkan sedikit inti sardin tadi, kemudian gulungkan.

(**)8. Masukkan ke dalam kuali, goreng sehingga garing atau keperang-perangan.




0 comments:

Post a Comment