Tuesday, 31 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Sardin Gulung
Posted By:
Unknown
on 11:25
Bahan-Bahan:
Bahan Untuk Kulit –
(**)1/2 kg tepung gandum
(**)1 sudu besar majerin
(**)1/2 cawan minyak masak
(**)sedikit garam
(**)air secukupnya
Bahan Untuk Inti:
(**)1 tin besar sardin
(**)6 ekor isi ikan sardin.
(**)bawang untuk tumis
(**)serbuk kari
(**)cili kering (dikisar)
(**)garam dan serbuk perasa
Cara Membuat:
(**)1. Untuk membuat doh, panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas. masukkan ke dalam tepung gandum tadi digaul rata.
(**)2. Masukkan pula majerin dan digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
(**)3. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga sebati. Jangan biarkan doh menjadi terlalu keras atau terlalu lembik.
(**)4. Sediakan bahan untuk inti pula. Tumis bawang dan cili kering sehingga naik bau.
(**)5. Masukkan bawang dan kacau hingga layu. Masukkan isi ikan sardin dan serbuk kari.
(**)6. Masukkan garam dan masak sehingga kering.
(**)7. Ambil doh, buatkan bulat kecil dan canaikan. Masukkan sedikit inti sardin tadi, kemudian gulungkan.
(**)8. Masukkan ke dalam kuali, goreng sehingga garing atau keperang-perangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment