Wednesday, 4 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
resepi Telur Masak Kari?
Posted By:
Unknown
on 03:54
Rempah kari hendaklah ditumis lama untuk mendapatkan rasa kari yang lebih enak.
BAHAN-BAHAN.
*3 biji telur | direbus dahulu.
BAHAN TUMIS.
*1 batang kulit kayu manis.
*5 biji buah pelaga.
*5 kuntum bunga lawang.
*10 helai daun kari.
*7 ulas bawang merah.
*5 ulas bawang putih.
*2 cm halia.
*1 batang serai | diketuk.
*200 gm rempah kari daging.
*2 sudu makan cili boh.
*75 ml santan.
*125 ml air.
*Minyak untuk menumis.
CARA MEMASAK.
1. Telur ayam yang telah direbus dikupas kulitnya.
2. Tumis bahan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan yang dikisar sehingga berbau harum.
3. Kemudian masukkan rempah kari dan cili boh. Masak sehingga pecah minyak.
4. Setelah itu masukkan air dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan pula telur dan santan.
5. Perasakan dengan garam dan biarkan masak selama 15 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment