Saturday, 28 May 2016

Filled Under:

RESEPI CHICKEN CHEEZY BALLS


Bahan-bahan:

(**)500g Ayam/Daging Kisar
(**)200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
(**)300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
(**)400g Tepung Ubi
(**)3 Biji Kentang
(**)1 Biji Telur (Putih Sahaja)
(**)Sedikit garam
(**)Sedikit serbuk lada hitam

Cara membuat:

(**)Kupas kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan lenyek sehingga hancur.
(**)Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama ayam/daging kisar.
(**)Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.
(**)Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.
(**)Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup dan bentukkan kembali kepada bulat.
(**)Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang.
(**)Sediakan sepinggan breadscrumb (Serbuk Roti)
(**)Celup bebola tadi di dalam telur.
(**)Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti kena pada semua tempat.
(**)Goreng Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana untuk mengelakkan hangus.




0 comments:

Post a Comment