Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Pulut Dakap


Bahan-Bahan:

(**)500 gm pulut – direndam dan dikukus
(**)1 1/2 cawan santan pekat
(**)Pisang raja secukupnya
(**)Garam secukupnya
(**)Gula secukup rasa
(**)Daun pisang dilayurkan

Cara Membuat:

(**)1. Kukus pulut hingga masak.

(**)2. Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.

(**)3. Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.

(**)4. Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.

(**)5. Balut pulut tersebut dan ambik 1 lagi pisang pulut yang telah dibalut dan dakapkan sekali.Ikat dengan tali.

(**)6. Kukus selama 30-40 minit dengan api yang sederhana. Balik balikkan pulut tersebut supaya masak dengan rata.

(**)7. Siap untuk dihidang.





0 comments:

Post a Comment