Tuesday, 31 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Pulut Dakap
Posted By:
Unknown
on 11:26
Bahan-Bahan:
(**)500 gm pulut – direndam dan dikukus
(**)1 1/2 cawan santan pekat
(**)Pisang raja secukupnya
(**)Garam secukupnya
(**)Gula secukup rasa
(**)Daun pisang dilayurkan
Cara Membuat:
(**)1. Kukus pulut hingga masak.
(**)2. Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.
(**)3. Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.
(**)4. Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.
(**)5. Balut pulut tersebut dan ambik 1 lagi pisang pulut yang telah dibalut dan dakapkan sekali.Ikat dengan tali.
(**)6. Kukus selama 30-40 minit dengan api yang sederhana. Balik balikkan pulut tersebut supaya masak dengan rata.
(**)7. Siap untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment