Thursday, 26 May 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Sagu


Bahan-bahan

(**)3 pot sagu halus (guna pot rice cooker)
(**)15 sudu besar gula pasir
(**)6 ½ pot air
(**)2 helai daun pandan (kalau suka)
(**)Pewarna hijau secukupnya
(**)½ biji kelapa parut ~ digaulkan dengan sedikit garam lalu dikukus sebentar -

Cara-cara

(**)Jerang air bersama daun pandan dalam kuali (yg agak besar) hingga mendidih.

(**)Basuh sagu & toskan lalu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam air mendidih tadi. Masa masukkan tu lerai2kan sagu agar masaknya nanti sekata & tak berketul2.

(**)Kacau sagu dengan api sederhana hingga nampak jernih. Buangkan daun pandan.

(**)Tambahkan pewarna hijau secukupnya serta gula pasir tadi.

(**)Kacau lagi hingga rata & gula larut. Tuangkan ke dalam loyang & biarkan hingga kuih sejuk.

(**)Potong kuih dan golek2kan dalam kelapa parut bergaram tadi.

(**)Sedia dihidangkan. Selamat mencuba......




0 comments:

Post a Comment