Thursday, 5 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
LEMPENG GULUNG TELUR DADAR.
Posted By:
Unknown
on 08:03
Malam semua, nampak gambar yang ala2 misteri tu?..Tataulah kenapa hari ni banyak sangat benda yang menghalang cm untuk ambik gambar, dah hampir senja baru dapat ambik gambar,tak berapa nak puas hati sangat. Nak tulis entri juga sama, ada saja yang perlu dibereskan, geramm..huhu, sabar je lah. Mood dah mula nak hangin tadi, tapi fikir2 balik hangin pun apa guna, buat tambah stress dan naik darah saja. Sebab cm ada masak kari, jadi petang tadi cm buat lempeng. Lempang biasa saja, lempeng pekak. Tapi untuk tidak nampak pekak sangat, cm dadar telur, buat nipis2 dan gulung dengan itu lempeng. Lepas tu kasi potong dan cucuk dengan lidi tajam.
Tapi cm buat tak banyak, dalam 3 keping lempeng saja yang bergulung dengan telur. Adunan yang cm akan tulis nanti akan dapat kurang lebih 10 - 12 keping, bergantung pada saiz pan yang anda guna, macam cm guna non-stick pan saiz 11 inci kurang lebih. Kalau nak buat sikit, pandai2 lah oter, buat setengah adunan. Telur pulak cm guna 2 biji saiz besar dan buat 3 keping telur dadar nipis. Campur sedikit susu segar dalam telur tadi. Kita lihat resipi....
BAHAN-BAHANNYA.
*2 cawan tepung gandum.
*1 biji telur.
*1 camca teh baking powder.
*Garam secukup rasa.
*3 cawan air .(kurang lebih)
*2 biji telur gred A.
*1 camca besar susu segar.
*Sedikit serbuk lada hitam.
*Sedikit garam.
CARA MEMBUATNYA.
1.Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum, baking powder dan kacau rata, tambah telur dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk. Tambah sedikit garam, kacau lagi hingga rata. Kemudian tapis adunan tadi. Rehatkan sekejap.
2.Panaskan non-stick pan, sapu sedikit minyak makan, tuang sesenduk bancuhan lempeng, lenggangkan pan sehingga adunan menjadi lempeng yang nipis, masak hingga permukaan lempeng pucat, sapu sedikit minyak kemudian terbalikkan. Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Buat kaedah sama dengan baki adunan. Ketepikan.
3.Satukan semua bahan2 bertanda ,kacau rata. Buat 3 keping telur dadar yang nipis, guna api kecil. Lapiskan telur dadar tadi atas sekeping lemping, gulung kemas. Potong dan cucuk dengan lidi tajam. Hidangkan bersama kuah kari atau sos kegemaran anda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment