Tuesday, 31 May 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Buat Apom Lenggang
Posted By:
Unknown
on 11:36
Bahan-Bahan:
(**)1 1/2 cawan tepung beras
(**)1/2 cawan tepung gandum
(**)1/2 cawan gula pasir
(**)1 sudu kecil yis
(**)1 cawan santan
(**)1 biji telur
(**)sedikit garam
Bahan untuk kisar halus –
(**)3/4 cawan nasi sejuk
(**)1 1/2 cawan air
Cara Membuat:
(**)1. Campur kesemua bahan, tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati, memudian masukkan garam secukup rasa.
(**)2. Tapiskan adunan dengan penapis supaya bahan tidak berketul.
(**)3. Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
(**)4. Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
(**)5. Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment