Tuesday 31 May 2016

Filled Under:

Resepi Buat Apom Lenggang


Bahan-Bahan:

(**)1 1/2 cawan tepung beras
(**)1/2 cawan tepung gandum
(**)1/2 cawan gula pasir
(**)1 sudu kecil yis
(**)1 cawan santan
(**)1 biji telur
(**)sedikit garam

Bahan untuk kisar halus –

(**)3/4 cawan nasi sejuk
(**)1 1/2 cawan air

Cara Membuat:

(**)1. Campur kesemua bahan, tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati, memudian masukkan garam secukup rasa.

(**)2. Tapiskan adunan dengan penapis supaya bahan tidak berketul.

(**)3. Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.

(**)4. Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.

(**)5. Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung. Hidangkan.




0 comments:

Post a Comment