Karipap merupakan kuih yang sangat tidak asing bagi masyarakat Malaysia. Walaupun telah dimasak zaman berzaman, naum kuih ini tetap menjadi pilihan. Selamat mencuba!
BAHAN A
1)Gaulkan tepung bersama dengan garam. Kemudian gaulkan tepung dengan mentega.
2)Masukkan air sebanyak setengah cawan dahulu kemudian ulikan. Perhatikan, jika doh pecah dan berderai tambah lagi air, jika doh seperti melekat pada tapak tangan tambahkan sedikit tepung gandum.
3)Jika doh elok, tidak kering dan pecah serta tidak melekat pada tangan. Tahniah! Anda sudah memiliki doh idaman.
BAHAN B
1)Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, bawang holland dan daun kari sehingga naik bau.
2)Masukkan cili boh dan serbuk kari. Goreng sehingga garing. Kemudian masukkan air dan kentang. Tutupkan dengan penutup kuali dan biarkan kentang empuk.
3)Apabila kentang sudah empuk. Perisakan dengan garam dan padamkan api.
4)Masukkan ke dalam mangkuk. Sejukkan seketika.
KARIPAP
1)Sediakan papan pencanai dan penggelek. Ambil sedikit doh mengikut saiz yang dikehendaki. Bulat-bulatkan dan gelekkan atas papan pencanai.
2)Masukkan inti dan kelim tepi karipap. Kemudian susun karipap yang telah dikelim di atas dulang.
3)Jika menggunakan acuan karipap. Gelekkan tepung sehingga memenuhi papan pencanai dengan ketebalan yang sama, kemudian tekapkan tepung menggunakan acuan karipap tadi.
4)Ambil tepung yang telah ditekap tadi, letakkan atas acuan karipap, masukkan inti. Kemudian lekapkan.
5)Susun atas dulang.
6)Panaskan minyak dan goreng sehingga berwarna kuning keemasan.
Wednesday, 24 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment