Tuesday, 23 August 2016

Kek Snow Cheese Lazat

Khas buat peminat kek dan peminat keju. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :

KEK:
(*)6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
(*)100 gram gula halus
(*)100 gram tepung hong kong
(*)60 gram tepung jagung
(*)50 gram air sejuk
(*)1 sudu teh baking powder
(*)2 sudu makan ovelet
(*)75 gram mentega - dicairkan

KRIM :
(*)1 kotak cream cheese philadelphia
(*)1/2 tin susu pekat manis-(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul)

TOPPING :
(*)1/2 kotak kraft cheddar cheese - diparut

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.




0 comments:

Post a Comment