Pastinya anda dilema untuk memilih menu minum petang seisi keluarga. Resepi Pulut Udang Utara yang Lembut tidak akan mengecewakan anda lagi. Selamat Mencuba!
Bahan Pulut : (untuk 8 biji pulut udang)
-1 cawan beras pulut direndam 2 jam
-1 cawan santan pekat
-Garam
-Beberapa helai daun pisang dilayurkan atas api
-Lidi - kerat 1 1/2 inci
Bahan Inti :
-1/2 biji kelapa parut
-1 cawan udang kering
-2 biji bawang besar
-5 batang serai
-1 sudu kecil kunyit serbuk
-5 tangkai cili kering
-1 sudu besar minyak masak
-Garam & gula
Cara-cara membuat inti :
1.Blend cili kering, serai, udang kering dan bawang. Masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek.
2.Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit , minyak , garam , gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
Cara-cara membuat Pulut Udang :
1.Basuh beras pulut dan toskan. Masukkan ke dalam periuk.
2.Campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu.
3.Bila kering, biarkan pulut benar-benar masak atas api paling kecil. Sejukkan sikit.
4.Ambil daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas. Tekan-tekan bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi.
5.Panggang atas api sederhana dan balik-balikkan pulut selalu. Bila daun telah hangus & garing sikit, boleh diangkat.
0 comments:
Post a Comment