Laksam merupakan masakan turun-temurun Negeri Cik Siti Wan Kembang. Masakan tradisional ini semakin dilupakan ditelan zaman. Selamat mencuba!
Bahan-bahan :
(*)laksa atau laksam 1 kilo
(*)ikan sardin (ikan kembung pun boleh)
(*)2 biji kelapa parut diperah dan diambil santannya
(*)7 ulas bawang merah
(*)1 ulas bawang besar
(*)halia sebesar ibu jari
(*)3 cawan air
(*)5 keping asam gelugur
(*)2 sudu lada hitam ditumbuk halus
(*)garam secukupnya
(*)sedikit gula untuk seimbangkan rasa Ulam-ulaman
Cara-cara :
#1.Cuci bersih ikan, lumurkan sedikit garam, asam keping dan rebuskan kira-kira 10 minit
#2.Asingkan isi ikan daripada tulangnya dan masukkan ke dalam blender.
#3.Kisar isi ikan bersama sedikit air, ditambah dengan baki air rebusan.
#4.Tuangkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam periuk berisi santan yang telah siap diperah.
#5.Kisar pula bawang dan halia dan masukkan ke dalam periuk yang sama.
#6.Tambahkan air, letakkan periuk berisi kuah di atas api dan kacau rata.
#7.Masukkan asam keping, garam secukupnya dan sedikit gula untuk seimbangkan rasa.
#8.Teruskan mengacau kuah perlahan-lahan agar ikan tidak berketul dan masak cantik.
#9.Setelah mendididih bolehlah dimatikan api.
Saturday, 20 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment