Monday, 22 August 2016

Resepi Mee Kari Warisan Berapi

Mee Kari yang pastinya menambat hati suami. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :

(*)1 paket Mee kuning – cuci dan celur
(*)1 biji bawang besar - dihiris halus
(*)2 ulas bawang putih
(*)1/2 inci halia - hiris halus
(*)100gm udang
(*)100gm sotong
(*)Ayam
(*)2-3 biji kentang -dipotong dadu
(*)1paket fishcake – dihiris
(*)1 paket tauhu - dikerat 2
(*)2 biji tomato - dipotong
(*)1 kotak kecik santan kotak
(*)3 s/b rempah kari daging
(*)Garam dan gula secukup rasa

Bahan sampingan :

(*)Sayur sawi – dicuci, potong, dicelur
(*)Telur rebus - dibelah dua
(*)Hirisan daun sup
(*)Hirisan daun bawang
(*)Hirisan cili merah/hijau
(*)Bawang goreng
(*)Limau kasturi - dibelah 2

Cara-cara :

1)Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
2)Kemudian masukkan pes rempah dan masak hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
3)Tuang air, kacau dan biar mendidih.
4)Masukkan kentang dan part tulang ayam. Masak hingga empuk.
5)Selepas itu masukkan udang dan sotong, fishcake dan juga tauho. Biarkan mendidih.
6)Tuang santan. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu. Masukkan tomato. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
7)Biarkan mendidih, tutup api.
8)Sediakan Mee dalam mangkuk dan tuangkan kuah ke atasnya bersama bahan sampingan lain. Siap.





0 comments:

Post a Comment