Untuk Sagu :
-1 cawan biji sagu (warna putih)
-1 liter air
-1 helai daun pandan simpul
-Pewarna kegemaran
-Jagung manis
Cara-cara Membuat :
1.Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Toskan.
2.Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih,
masukkan biji sagu dan masak.
3.sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api.
4.Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yangmengalir
untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
5.Tuangkan ke dalam acuan yang disukai.
Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan.
Untuk Manisan :
-1 ketul gula melaka
-1/2 cawan gula pasir
-1/2 cawan air
-1 helai daun pandan
Cara-Cara Membuat :
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Santan:
-1 cawan pati santan
-1/4 sudu teh garam
atau:
Susu cair
Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair.
Letak sesudu jagung manis.
0 comments:
Post a Comment