Kuih Talam Keladi merupakan kuih-muih tradisi masyarakat Malaysia. Khas buat peminat masakan tradisional, selamat mencuba!
Bahan Lapisan Bawah :
##2 Cawan tepung beras
##3 Sudu besar tepung ubi
##1 1/2 Sudu kecil garam
##6 Sudu besar gula pasir
##300 ml santan pekat
##700 ml air
##300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).
Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3".
4. Kukus selama 25 minit.
Bahan Lapisan Atas :
##1 1/2 cawan tepung gandum
##250 gm gula halus
##3 biji telur
##250 ml santan
##500 ml air
##Sedikit pewarna purple dan perisa
Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit lagi. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali.
Tuesday, 23 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment