Khas buat peminat masakan tradisional dan masakan negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Resepi yang mudah dan ringkas tetapi tetap membangkitkan selera anda. Selamat mencuba!
BELACAN/BUDU
Bahan-bahan :
>>Bawang merah + Cili kering - dikisar
>>Beberapa batang serai - dititik
>>Cili Padi diitik
>>Halia
>>Asam keping
>>Sedikit belacan @ budu
>>Santan pekat
>>Garam dan gula
Cara-caranya :
1.Masukkan semua bahan dan masak sehingga naik minyak dan pekat.
SERUNDING/SAMBAL KELAPA
Bahan-bahannya :
>>Beberapa ekor ikan sardin/kembong
>>Sebiji kelapa parut
>>Beberapa ulas bawang merah
>>Garam, gula
Cara-caranya :
1.Rebus ikan, kemudian buang tulangnya.
2.Goreng kelapa tanpa minyak sampai rasa rangup.
3.Tumbuk ikan + bawang merah + sedikit gula dan garam.
4.Tumbuk kelapa yang dah digoreng.
5.Gaulkan kedua-dua bahan ditumbuk tadi (ikan dan kelapa)
SAYUR-SAYURAN :
>>pucuk kunyit, daun kesum, daun serai kayu dan daun gajus.
>>Dimasukkan jugak kacang panjang, kobis dan timun.
LAUK TAMBAHAN
>>Telur masin
>>Ikan kembong celup tepung
>>Daging bakar
>>Solok lada
>>Bawang putih jeruk
>>Sambal belacan
Friday, 19 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment