Bahan-bahan :
(*)1/2 ekor ayam
(*)Kunyit serbuk - 1 sudu teh
(*)Serai - 6 batang - diketuk
(*)Daun kari - 4 pelepah
(*)1 s/t Kicap lemak manis
(*)Cili kisar - 1 cawan
(*)Gula
(*)Garam
(*)Air - 1/2 cawan
Bahan-bahan kisar :
(*)Bawang besar - 5 biji
(*)Bawang putih - 8 ulas
(*)Halia - 1 inci
(*)Belacan - 1/2 inci
Cara-caranya :
1)Perap ayam dengan kunyit dan garam seketika
2)Goreng hingga separuh masak dan ketepikan
3)Tumis serai hingga naik bau, masukkan daun kari dan masak sebentar.
4)Masukkan bahan kisar dan tumis hingga kekuningan.
5)Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
6)Masukkan gula dan garam.
7)Masukkan ayam, gaul rata dan tambah sedikit air.
8)Masak hingga pekat.
9)Masukkan kicap, gaul rata dan masak sebentar.
10)Siap untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment