Bahan-bahannya:
PERAMAN AYAM :
(*)6 ketul ayam
(*)3 ulas bawang putih
(*)1 ulas bawang merah
(*)1 batang serai
(*)1 sudu serbuk jintan putih
(*)1 sudu serbuk ketumbar
KUAH
dikisar
(*)1 biji bawang besar
(*)3 ulas bawang putih
(*)1 inci halia
(*)1 inci lengkuas
(*)3 sudu besar cili kisar
(*)1/2 cawan air
Cara Memasak Resepi Ayam Percik :
1#Belah ayam dari dada, bukakan, tekan hingga ayam berbentuk lebar.
2#Lumur dengan bahan peraman, biarkan selama 1 jam.
3#Perah kelapa tanpa dicampur air hingga mendapat santan yang pekat, kemudian hampas
kelapa tadi ditambah dengan air kemudian perah santannya.
4#Haluskan, bawang merah, jintan, kunyit, cili, garam, gula pasir dan air perahan limau.
5#Masak santan bersama bumbu tadi hingga bumbu matang dan tidak terasa langu.
6#Angkat.
7#Lumur bahan peraman pada ayam, kemudian dibakar dalam oven bersuhu 180 C hingga masak.
8#Kemudian panggang lagi di atas bara arang hingga ayam agak kering dan wangi.
0 comments:
Post a Comment