Bakso merupakan masakan tradisional Indonesia yang semakin mendapat sambutan di Malaysia. Khas buat anda yang inginkan kelainan dalam masakan di rumah. Suami dan anak-anak anda pasti tidak akan mengadu bosan dengan menu harian lagi. Selamat mencuba!
BEBOLA BAKSO
Bahan-bahan :
##400gm daging - dicincang
##2 biji bawang besar
##1 ulas bawang putih
##1 sudu kecik lada sulah
##2 sudu makan tepung ubi
##2 sudu makan tepung gandum
##1 biji putih telur
##Garam secukup rasa
Cara-cara :
1)Campurkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga sebati.
2)Rebus air bila air dah mendidih bulatkan doh tadi dan masuk kat dalam air menddih.
3)Rebus sehingga timbul dan boleh di angkat.
SUP BAKSO
##1 biji biji buah pala}diblender
##1 inci lengkuas}diblender
##1 inci halia}diblender
##1 biji bawang besar}diblender
##3 ulas bawang putih}diblender
##11/2 sudu lada putih-ditumbuk halus}diblender
##1 tangkai kulit kayu manis
##2 biji bunga lawang
##4 tangkai bunga cengkih
##2 bji buah pelaga
##2 paket perencah atau ciub pati lembu
##1 kepal lemak daging
##daun sup dan daun bawang
##1/2 sudu makan gula
##garam secukup rasa
##1 sudu makan meegi secukup rasa
##minyak untuk menumis
Cara-cara :
1)Panaskan minyak dan tums bahan blender dan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
2)Kemudian masukkan lemak daging dan biar sehingga masak.
3)Tuangkan air dan biar mendidih selama 5 minit
4)Masukkan daun sup dan daun bawang,gula,garam dan meggi secukup rasa dan biar mendidih selama 2 minit..ampa rasa dulu taw..bg secukup rasa..kalu kurang boleh tambah garam atau meegi cukup rasa okey
5)Masukkan bebola bakso tadi dan biar mendidih selama 2-3 minit dan boleh tutup api.
Bahan-bahan Sampingan :
##1 paket bihun - dicelur
##1 paket mee kuning dicelur
##1 batang karot - di hiris halus
##Kubis - dihiris halus
##Bawang goreng
##Dan daun sup dan daun bawang
SAMBAL BAKSO
Bahan-bahan :
##3-4 tangkai cili merah
##34-5 tangkai cili padi
##31 biji bawang besar
##31 ulas bawang putih
##sos cili
##Kicap
Cara-cara :
1)Semua bahan direbus(cili merah,cili padi,bawnag besar,bawang putih) dan ditoskan.
2)Blend bahan rebus tadi sehingga lumat dan letak dalam 1 bekas.
3)Campurkan dengan sos dan kicap bila menghidang. Siap!
Monday, 22 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment