Tuesday, 23 August 2016

Resepi Nasi Tomato Spesial



Nasi tomato merupakan masakan tradisi masyarakat Malaysia sejak turun temurun. Pastinya anda tidak perlu runsing lagi memikirkan kelainan dalam masakan di rumah. Selamat mencuba!

Bahan-Bahan untuk Nasi :

(*)3 cawan Beras
(*)1 biji bawang besar – hiris
(*)2 biji bawang putih – hiris
(*)Rempah tumis
(*)2 inci halia – hiris
(*)2 helai daun pandan
(*)2 cawan air
(*)1 cawan santan pekat
(*)Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan untuk Sambal :

(*)10 Ulas bawang merah – dikisar
(*)2 ulas bawang putih – dikisar
(*)10 sudu besar cili kisar
(*)Sedikit gula merah
(*)1 ½ cawan air
(*)Sedikit air asam jawa
(*)Sedikit belacan.
(*)Sedikit ikan bilis – dikisar
(*)Garam dan gula secukup rasa
(*)Minyak masak

Cara-cara Menyediakan Nasi :

1.Basuh nasi dan toskan.
2.Tumis bawang besar, bawang putih, rempah tumis dan halia.  Tumis sampai naik bau. 
3.Kemudian masukkan air. Tunggu hingga air mendidih baru masukkan nasi.
4.Kemudian masukkan santan.
5.Kemudian masukkan daun pandan yang dah disimpul cantik tadi untuk mendapatkan aroma yang indah.

Cara-Cara Menyediakan Sambal :

1.Tumis bawang besar dan bawang putih sampai garing sedikit.
2.Masukkan cili kisar. Biarkan sekejap.
3.Kemudian masukkan bahan-bahan yang lain. Masak sampailah sambal ni pekat sedikit. Lebih kurang 45 minit.
4.So, bolehlah menjamu selera  Boleh tambah dengan telur goreng atau telur rebus, bilis goreng, kacang tanah goreng dan jugak timun.





0 comments:

Post a Comment