Resepi Makaroni Gratin merupakan masakan barat yang sedap dan mudah disediakan. Selamat mencuba!
Bahan A
(*)250gm Elbow Macaroni - Basuh & rebus hingga lembut
(*)250gm keju mozarella
Bahan B
(*)250gm udang basah
(*)1 peket jejari ketam - potong
(*)½ tin cendawan butang
(*)1 biji carrot - sagat
(*)1 labu bawang besar - mayang halus
(*)½ sudu besar serbuk lada hitam
(*)1 s/b mentega
(*)Garam
Cara-cara :
1)Panaskan Mentega, tumis bawang merah hingga layu. Masukkan udang, jejari ketam, cendawan. Gaul rata & masukkan lada hitam & garam.
2)Bila udang dah masak, masukkan carrot & macaroni. Gaul sebati hingga carrot nmpak layu sedikit. Ketepikan.
Bahan C @ Sos Putih
(*)½ tin susu cair
(*)2 s/b tepung gandum
(*)1 s/b mentega
(*)sedikit garam
(*)2 slice cheddar cheese
(*)Serbuk lada hitam
Cara-cara :
1)Panaskan mentega sehingga cair. Masukkan tepung dan kacau sebati.
2)Masukkan susu, kacau lagi. Bila dh mendidih sedikit, carikkan keju slice.
3)Perisakan dgn garam & serbuk lada hitam.
Untuk Proses Membakar :
1)Panaskan oven 200C.
2)Ambil bekas tahan panas.
3)Masukkan bahan B. Kemudian curahkan sos putih. Taburkan Mozarella cheese.
4)Bakar selama 10 - 15 minit , menggunakan suhu 200 degree celcius. Siap.
Wednesday, 17 August 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment