Khas buat pencinta Kek Lapis Sarawak, selamat mencuba!
Bahan-bahan :
(**)Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji
(**)Gula Caster 200 gm
(**)Ovalette 1 sudu besar
(**)Tepung Hong Kong 280 gm
(**)Horlicks 1 sudu besar
(**)Butter 2 ketul - dikacau dgn tangan sebentar
(**)2 sudu susu pekat manis
Cara-Cara Membuat :
1)Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih.
2)Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks.
3)Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4)Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5)Untuk membuat 2 warna, bahagikan dua dan diwarnakan mengikut warna kesukaan.
6)Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, kerana proses membakar adalah lebih cepat.
7)Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
8)Tambahkan lapisan baru - 5 sudu utk satu lapisan (ikut besar loyang dan ketebalan yg disukai).
Wednesday, 17 August 2016
Filled Under:
Kuih Muih,
masakan mudah,
minum petang,
Pencuci Mulut,
Petua,
resepi kek,
resepi masakan
Resepi Kek Lapis Sarawak Lembut
Posted By:
Unknown
on 11:14
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment