Saturday, 20 August 2016
Resepi Ikan Bakar Pari Bersambal
Posted By:
Unknown
on 02:06
Memasak tentunya tidak mudah, lebih-lebih lagi jika perlu memilih menu yang berbeza agar keluarga anda tidak bosan. Resepi mudah dan sedap ini khas untuk anda cuba, pastinya tidak mengecewakan. Selamat mencuba!
Bahan-bahan :
<<3 keping ikan bawal - basuh bersih dan peram dengan jus limau nipis dan garam selama 30 minit
<<5-6 helai daun limau purut - Hiris halus untuk taburkan di atas ikan
<<1/2 cawan minyak bawang putih. Minyak bawang putih disediakan dengan panaskan sederhana 1/2 cawan minyak masak, bila minyak agak panas sederhana masukkan 5-7 ulas bawang putih yang telah ketuk.
<<Daun pisang secukup
<<Aluminium foil untuk elak api sambar daun pisang.
SAMBAL
Bahan-bahan :
<<15 tangkai cili merah kering dipotong dan direbus. Kisar halus dan asingkan.
<<5 tangkai cili merah, dihiris kasar*
<<7 tangkai cili padi*
<<10 biji bawang merah kecil*
<<1 inci panjang kunyit hidup
<<1 inci lengkuas
<<3 batang serai hiris ambil putih saja.
<<1 sudu kecil belacan*
<<3-5 biji buah keras*
<<1 sudu besar gula
<<Garam secukup rasa
<<2 sudu besar jus limau nipis
Cara-cara Membuat Sambal :
1)Masukkan 3 sudu besar minyak dalam kuali, bila minyak mula panas masukan cili kering kisar yang ditepikan. Masak sehingga pecah minyak.
2)Bila cili kering mula pecah minyak masukkan semua bahan-bahan yang telah kisar bertanda*. Masak sehingga pecah minyak atau minyak mula timbul disekeliling sambal.
3)Masukkan gula dan garam secukup rasa. Matikan api dapur dan akhir sekali masukkan jus limau nipis. Sejukan. Sambal anda siap.
Cara Membuat Ikan Bakar :
1)Ambil sehelai daun pisang. Percikkan sedikit minyak bawang putih tadi, sapukan sambal yang telah sediakan. Letakkan ikan atas sambal.
2)Seterusnya di atas ikan itu sapukan sambal sekali lagi dan percikkan sedikit minyak bawang putih. Lapiskan sehelai lagi daun pisang. Bungkus kemas ikan itu.
3.)Bakar ikan sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment