Mee bandung merupakan resepi turun-temurun. Boleh dihidangkan kepada tetamu ataupun menjadi hidangan seisi kelaurga. Selamat mencuba!
Bahan-Bahan:
(**)2 bungkus mee kuning - dicelur
(**)4-6 ekor udang basah - dikupas kulit
(**)1-2 ekor sotong - potong secara bulat
(**)50 gm udang kering
(**)1/4 cawan kacang tanah goreng - ditumbuk
(**)3 tangkai Sawi
(**)3 keping tauhu - potong kecil
(**)Hirisan daging
(**)Air rebusan daging
(**)4 biji telur
(**)Air secukupnya
(**)Minyak untuk menumis
(**)Serbuk perasa
Bahan-Bahan Kisar :
(**)1/2 biji bawang besar
(**)3 ulas bawang putih
(**)5 tangkai cili kering - dikisar
(**)1 cawan gula aising
Bahan-Bahan Hiasan :
(**)3 keping tauhu goreng - hiris
(**)Daun sup dan Bawang goreng
(**)Hirisan cili merah
(**)Limau kasturi/ limau nipis
Sos yang boleh dicampur di dalam mee :
(**)Sos Tiram
(**)Sos Tomato
(**)Sos Cili
(**)Sos Cili Pedas
(**)Sos Cili Bawang Putih
(**)Sos Cili Thai
Sayur-Sayuran :
(**)Tomato Puree
(**)Lobak Merah
(**)Brokoli
(**)Sawi
(**)Kubis Bunga
(**)Sengkuang
Cara-caranya :
1.Celurkan mee kuning, panaskan minyak di dalam kuari, kemudian tumiskan bahan kisar yang dicincang halus sehingga naik bau dan garing.
2.Masukkan cili kering dan biarkan sehingga naik minyak sebelum masukkan udang kering.
3.Masukkan udang kering yang telah dicampur hingga naik bau.
4.Kemudian, masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan campuran tersebut. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5.Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji dengan sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/ separuh masak dengan mengikut citarasa.
6.Akhir sekali masukkan sawi.Tutupkan api dan curahkan kuah di atas mee.
8.Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/ limau kasturi. Siap untuk sedia dimakan.
Friday, 2 September 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment