Friday 2 September 2016

Filled Under:

Resepi Sup Gearbox Legend

Anda menginginkan Sup Gearbox Legend tetapi tidak sempat ke kedai? Kami bawakan khas resepi ini, selamat mencuba!

Bahan-bahannya :

(**)3 ketul tulang yang ada daging
(**)4 - 5 liter air
(**)5 inci halia tua*
(**)10 biji bawang merah*
(**)6 ulas bawang putih*
(**)1 inci lengkuas*
(**)1 1/2 s/b lada hitam biji*
(**)2 s/b ketumbar*
(**)1 s/t jintan halus*
(**)1 s/t jintan manis*
(**)1/2 inci kunyit hidup*
(**)1 biji pala* - dikisar
(**)rempah ratus adik-beradik
(**)1 pokok daun ketumbar
(**)1/3 cawan bawang goreng

Bahan-bahan Sampingan :

(**)Hirisan daun bawang
(**)Hirisan dan sup
(**)Bawang goreng
(**)Sambal kicap

Cara-cara :

1.Bersihkan tulang lembu, cuci, toskan dan masukkan ke dalam periuk yang sesuai.
2.Tuang air dan masukkan bahan2 kisar halus, sedikit garam, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun ketumbar dan bawang goreng.
3.Masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan renih hingga daging pada tulang lembut dan empuk. Lebih kurang 4 jam bergantung pada jenis lembu.
4.Bila empuk, rasa kuah dan tambah garam jika perlu.
4.Hidangkan bersama bahan sampingan.




0 comments:

Post a Comment