Friday 2 September 2016

Filled Under:
,

Daging Masak Hitam Menyelerakan

Pastinya anda bosan dengan menu yang sama setiap hari. Resepi ini memberi kelainan, selamat mencuba!

Bahan-bahannya :

(**)100 ml minyak masak
(**)3 labu bawang besar
(**)500 gm daging batang pinang
(**)2 batang cili merah
(**)2 batang cili hijau

Bahan Kisar :

(**)2 tangkai daun kari
(**)8 ulas bawang merah
(**)5 ulas bawang putih
(**)3 cm halia
(**)2 sudu besar pes cili kering
(**)2 sudu besar rempah kari daging
(**)8 cm kulit kayu manis

Sos :

(**)4 sudu besar kicap pekat
(**)125 ml pati santan ~ di perah daripada 1/2 biji kelapa parut
(**)1 sudu teh asam jaw
(**)Gula dan garam secukup rasa
(**)1 kiub daging

Cara-caranya :

1.Pijarkan minyak dalam kuali.
2.Goreng hirisan bawang besar hingga garing dan kuning keemasan.
3.Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan.
4.Dengan lebihan minyak yang sama, tumiskan bahan-bahan yang di kisar halus tadi, sehingga harum.
5.Masukkan daging dan balik-balikkan atas api sederhana hingga daging empuk.
6.Tambahkan bahan-bahan sos dan kiub daging.
7.Kacau rata sehingga kuahnya pekat.
8.Perasakan dengan garam dan gula.
9.Masukkan cili merah , hijau dan bawang besar goreng tadi.
10.Kacau hingga cili layur.
11.Sedia di hidangkan.




0 comments:

Post a Comment